Ferestrele GEALAN, construite cu ajutorul noilor tehnologii STV și IKD, sunt mai ușoare, mai bine termoizolate și mai sigure.
În general, soluția adoptată pentru producerea unor rame rigidizate calitativ, a fost inserarea unui profil metalic într-una dintre camerele termoizolatoare ale ramei. Asta înseamnă greutate suplimentară, pierderi de căldură prin metal, manoperă suplimentară și reglaje schimbate la echipamentele pe care se execută tăierea și lipirea profilelor PVC. Una peste alta, preț mai mare. Majoritatea știu că foaia de placaj subțire, montată cu mici cuie sau holz-șuruburi pe spatele unui dulap, reprezintă principalul element de rigidizare a structurii. Păi același rol îl poate juca geamul pentru rama PVC! Simplă dar strălucită idee! Tehnologia STV (vitraj static-uscat) presupune montarea geamului prin lipire cu o bandă adezivă pe ambele fețe, super-calitativă. Rigidizarea este garantată, compania Airbus a adoptat metoda pentru ferestrele unor modele de avioane. Am fost invitat să dansez pe o asemenea fereastră, pe geamul ei, și m-am simțit foarte bine făcând asta în deplină siguranță. De asemenea, rigidizarea conduce la ridicarea gradului de protecție antiefracție. Ramele rezistă mult mai bine la forțarea cu ranga și geamurile la încercarea de spargere. Desigur, feroneria de calitate (Winkhaus) își aduce și ea aportul. Odată eliminat oțelul rece, tehnologia IKD (Izolare-Intensivă-Integrată) permite introducerea în camera respectivă a unei spume termoizolatoare de calitate, operațiune care conduce, în cazul profilelor performante, la obținerea unor ferestre ce pot fi utilizate la construirea caselor pasive.

Tehnologia Acrylcolor GEALAN asigură o deosebită rezistență la decolorare, mătuire și zgâriere (©GEALAN).
Tehnologia Acrylcolor GEALAN asigură o deosebită rezistență la decolorare, mătuire și zgâriere (©GEALAN).

Pentru a descrie, pe scurt, rezolvarea problemelor legate de deteriorarea suprafețelor, trebuie să pornim de la tehnologia general utilizată pentru fabricarea profilelor din PVC utilizate pentru ferestre termoizolatoare (dar nu numai). Extrudarea presupune trecerea forțată a unui material printr-un orificiu relativ complex, executat într-o placă foarte rezistentă mecanic și termic (oțel dur…). Seamănă puțin cu tehnologia mașinii de tocat carne sau a cârnaților. În general, profilul PVC poate fi colorat în masă sau poate fi acoperit cu straturi subțiri de culoare. Rezistența la zgârieturi și în timp a materialului, lasă însă de dorit. GEALAN a abordat problema cu totul altfel și, dezvoltând tehnologia coextrudării, a reușit să acopere profilele PVC cu un strat gros și ultra-rezistent de plexiglas (acrylcolor), gama de culori acoperind practic orice solicitare. Trecând împreună prin extruder, moleculele celor două materiale se întrepătrund, făcând practic imposibilă exfolierea. Zgârieturile sunt greu de făcut și ușor de recondiționat. Culorile rămân proaspete muuult timp. Pentru clădiri de patrimoniu și monumente istorice, tehnologiile combinate STV-IKD-Acrylcolor reprezintă una dintre cele mai bune variante de renovare. Mai mult, ținând cont de formele „ciudate” de ferestre pentru unele clădiri vechi, plus cererile, uneori extravagante ale unor clienți, GEALAN a dezvoltat un soft performant de proiectare, oferit gratuit arhitecților și proiectanților parteneri. Cele trei tehnologii, reunite în produsele GEALAN cu cea mai ridicată performanță, trebuiau să poarte un nume: „Futura” – fereastra viitorului.

Combinând tehnologiile STV-IKD-Acrylcolor, GEALAN produce ferestre utilizabile pentru case pasive (Futura). Imaginația arhitecților poate fi transpusă în practică mult mai ușor (©GEALAN).
Combinând tehnologiile STV-IKD-Acrylcolor, GEALAN produce ferestre utilizabile pentru case pasive (Futura). Imaginația arhitecților poate fi transpusă în practică mult mai ușor (©GEALAN).

Pentru a utiliza aceste tehnologii, partenerii GEALAN nu trebuie să investească în noi utilaje, nici măcar nu trebuie să schimbe reglajele curente pentru profilele ieftine obișnuite. Datorită greutății reduse, transportul și montajul se realizează mai ușor. Toate se reflectă într-un foarte bun raport calitate/preț și în viteza de execuție. Despre ventilare prin tocurile ferestrelor, adâncimi de montaj, sistemul combinat S 9000 – Futura etc., mai vorbim.

Citește și Casa pasivă înseamnă, în primul rând, confort