Ieri am văzut leurdă în piață și de abia am așteptat să ajung acasă și să fac un risotto de primăvară.

Iată ce ingrediente vă trebuie:

  • 1 cană orez cu bob rotund
  • 1 ceapă
  • 250 ml vin alb
  • 3 legături leurdă
  • puțin ulei de floarea-soarelui
  • 50 g unt
  • apă fiartă
  • 50 g parmezan
  • pătrunjel verde
  • 2 ouă
  • sare, piper, curry
  • Preparare: 
    1. Se curăță ceapa, se spală și se taie peștișori. Se spală leurda și se scutură. Se taie felii. Se toarnă puțin ulei într-un vas cu pereți înalți. Eu prefer wokul, fiiindcă are pereții groși și orezul se face foarte bine în el. Se călește ceapa. Se călește și leurda. Apoi se călește orezul.
    2. Se stinge cu vinul alb. Se amestecă până se evaporă vinul. Se toarnă apă fiartă până se acoperă orezul. Se condimentează cu sare, piper și curry. Se amestecă permanent ca să nu se prindă de vas. Pe măsură ce apa se evaporă se completează astfel încât orezul să fie mereu acoperit.
    3. Orezul trebuie să fiarbă 20 min. și să aibă o consistență de smântână moale. După 20 min. se încorporează untul și se amestecă până acesta se topește. Untul are rolul de a intensifica aroma. Se stinge focul. Se rade parmezanul și se amestecă în orez. Se spală și se toacă fin pătrunjelul verde și se încorporează în orez. Se pune capacul pe vas și se lasă cel puțin jumătate de oră acoperit, timp în care lichidul va fi absorbit de orez.
    4. Se fierb ouăle și se taie felii. Se servesc cu risotto.