În premieră, o producție proprie a unui institut cultural străin activ în România se regăsește în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru. La finalul lui august 2022, aproape 300 de persoane au vizitat timp de trei zile instalația performativă „Omission Possible” creată de Mutual Loop (Martina Tritthart/Holger Lang) și 19 artiști români și internaționali la Sala Omnia din București.

Proiectul a fost realizat de colectivul artistic austriac în colaborare cu Centrul Național al Dansului București și Forumul Cultural Austriac, în cadrul inițiativei s[a]it{life}, susținută de Ministerul austriac al Afacerilor Europene si internaționale. Originalitatea acestui performance aflat la granița dintre artele vizuale, artele spectacolului si arhitectură a convins echipa curatorială a Festivalului Național de Teatru 2022, să includă acest proiect în selecția celei de-a 32-a ediții a celui mai important eveniment dedicat producțiilor din artele spectacolului din România. Documentarul „Omission Possible” va fi prezentat pe data de 6 noiembrie 2022, ora 16.00, la Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar evenimentul se va desfășura în limba engleză, fără traducere. Ulterior, între 7 și 13 noiembrie, documentarul va putea fi vizionat, în exclusivitate, pe site-ul Forumului Cultural Austriac.

Detalii despre proiect dar și filmul documentar (7-13 noiembrie) sunt disponibile aici

Proiecția din data de 6 noiembrie va fi urmată de o discuție cu artiștii implicați despre instrumentele performative și de artă contemporană care pot contribui la modificarea percepției umane asupra unui spațiu ignorat/evitat și care pot contribui la conștientizarea beneficiilor recuperării artistice a unui astfel de patrimoniu. Cu participarea artiștilor – Iosif Király, Aurora Király, Tavi Angheluș, Irina Motroc, Ina-Alice Dănila, X-Art Collective, Diana Drăghici, Denise Lobonț, Mara Mărăcinescu, Amalia Mititileu, Diana Păun, Ana Petrovici-Popescu, Sever Petrovici-Popescu, Elena Preda, Angelica Stan, Béla Zoltán, Alina Tofan, Valentin Teodorescu, Teodora Tudose, Mutual Loop

Aflată în centrul Bucureștiului, clădirea Sălii Omnia a fost proiectată de arhitectul român Cezar Lăzărescu în 1967 ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, loc în care se desfășurau inițial conferințele de partid sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Din 1990 a fost sediul Senatului României, pentru ca apoi să devină spațiu de depozitare și de repetiții pentru Teatrul Național de Operetă. În 2016, clădirea a fost trecută în proprietatea Centrului Național al Dansului București, iar de atunci așteaptă să fie renovată și consolidată.

Instalația „Omission Possible” este rezultatul unei călătorii de cercetare si a Unei discuții cu publicul, la Rezidența BRD Scena9, care au avut loc în aprilie 2022. Artiștii și-au propus ca proiectul s[a]it{life} să modifice măcar temporar experiența oamenilor în raport cu locul ales, încercând să provoace la reflecție si să inspire o transformare a modului în care spațiul respectiv poate fi perceput și folosit în viitor. „Sala Omnia a fost un punct focal pentru explorarea în comun a diferite instrumente artistice, devenind un spațiu performativ, ce oferă noi experiențe publicului care dorește să iasă din zona de confort, care dorește să-și vadă orașul cu alți ochi”, spun artiștii Martina Tritthart și Holger Lang / Mutual Loop.