Artiștii reprezentativi ai Modernismului Vienez, creațiile lui Christian Ludwig Attersee și Viena oglindită în literatură: o primă privire de ansamblu asupra celor mai importante expoziții de la Viena între lunile ianuarie și iunie 2019.

Helene Funke, Nud privind în oglindă
© Belvedere, Wien, Foto: Johannes Stoll

Artiste, precum Elena Luksch-Makowsky, Helene Funke sau Erika Giovanna Klien nu mai sunt la fel de cunoscute în zilele noastre, chiar dacă au scris o parte din istoria artei. Prin intermediul lucrărilor lor, artistele au adus o contribuție importantă la Modernismul Vienez și la tendințele artistice de după Primul Război Mondial. Muzeul Belvedere Inferior le închină retrospectiva Orașul Femeilor. Artistele de la Viena între 1900 și 1938.

Christian Ludwig Attersee, „Feuerstelle“/„Lângă șemineu”, 2001
© Christian Ludwig Attersee, „Feuerstelle“, 2001, Privatbesitz

În cariera sa artistică de aproape 60 de ani, Christian Ludwig Attersee a reușit să evite cu succes orice tip de categorizare din istoria artei. Treptat, a nivelat granițele estetice dintre high și low, pop și modern, precum și între artă liberă și artă aplicată. Punctul de interes al expoziției Attersee. Feuerstelle/Lângășemineu” din Belvedere 21 se concentrează pe primii 20 de ani din creația lui Attersee, în care artistul formulează multitudinea complexă a întregii sale opere.

Principatul Liechtenstein celebrează în 2019 300 de ani de la fondarea sa. Albertina sărbătorește acest jubileu prin intermediul unei expoziții mari. Expoziția „Die Fürstlichen Sammlungen Liechtenstein / Colecțiile regale din Liechtenstein” pune la dispoziția publicului o gamă întreagă de colecții, în special achizițiile recente din ultimii 15 ani.

Viena este văzută în multe dintre operele literare drept locul unde începe totul: este un spațiu al amintirilor, reprezintă un peisaj urban, scena crimei sau este considerată un loc utopic. Expoziția specială „Wien. Eine Stadt im Spiegel der Literatur / Viena. Un oraș în oglinda literaturii” de la Muzeul Literaturii aflat în Biblioteca Națională a Austriei prezintă texte despre oraș din 1945 până astăzi. Expoziția este compusă în mare parte din obiecte care nu au mai fost prezentate până acum și te invită la o plimbare prin oraș la nivel textual, pornind de la marginea orașului și ajungând în locurile mai ascunse sau în cele subterane.

  • Orașul femeilor. Artistele de la Viena între 1900 și 1938, 25.1.-5.5.2019, Muzeul Belvedere – Unteres Belvedere / Belvedere Inferior, Rennweg 6, 1030 Viena, www.belvedere.at
  • Attersee. Lângă șemineu, 1.2.-18.8.2019, Belvedere 21, Arsenalstraße 1, 1030 Viena, www.belvedere21.at
  • Colecțiile regale din Liechtenstein, 16.2.-10.6.2019, Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Viena, www.albertina.at
  • Viena Un oraș în oglinda literaturii, 12.4.2019-16.2.2020, Muzeul Literaturii aflat în Biblioteca Națională a Austriei, Johannesgasse 6, 1010 Viena, www.onb.ac.at/museen/literaturmuseum