Puteți vedea cei mai buni colectori termosolari din lume, cu tuburi vidate Kingspan, (garanție 20 de ani, eficiență 75%) instalați de RominstalSolar pe acoperișul ambasadei Franței din București

Bucureșteni, gîndiți-vă că, în loc să cheltuim 2,5 miliarde euro pentru a resuscita sistemul muribund ELCEN-RADET (spre numai circa 80% eficiență), mai bine cheltuim 0,7 miliarde euro pentru a crește eficiența la circa 115%, recuperând totodată un fond imobiliar extrem de bogat. Prețul Gigacaloriei RADET va crește la aproape triplu, în câțiva ani. Modelul german de sprijin BAFA este de urmat/adaptat. Gândiți-vă ce aer bagă în plămâni copiii noștri. Odată miliarde de euro cheltuite, nimeni nu va mai avea curajul să demoleze dezastrul infecțios. Pericolul apariției unui monopol în domeniu este descris în articolul „Sclavi pe moșia RADET?

SOLUȚIA VERDE este compusă din centrale pe gaz pentru condominii (blocuri, scări de bloc, minicvartale…), plus boilere/puffere mari cu trei serpentine (acumulare de căldură pentru cel puțin 24 de ore), plus panouri termosolare… pe  TERASELE  BLOCURILOR.

Structură:

1). Una sau mai multe centrale termice pe gaz (legate în cascadă) care, prin prisma puterii nominale, să facă față chiar și în cele mai friguroase zile. Varianta cu minimum două centrale oferă, în cazul defectării uneia dintre ele, posibilitatea funcționării la cotă de avarie a sistemului, până la remedierea problemei. De asemenea, pe timpul verii, în zile înnorate, pentru completarea cantității de ACM (apă caldă menajeră) obținută termosolar, este suficient să funcționeze o singură centrală, și aceea la capacitate foarte mică.

2). Un boiler/puffer exterior centralei (sau mai multe), bine izolat, care să înmagazineze suficientă căldură pentru a acoperi consumul de ACM în 24 de ore. Boilerul/pufferul trebuie să poată primi energie termică atât de la centrale (o serpentină), cât și de la panourile termosolare (încă o serpentină). De asemenea, trebuie să livreze ACM-apă proaspătă, fie printr-o a treia serpentină, fie printr-un modul de preparare ACM.

3). Un câmp de panouri termosolare care să asigure vara, peste zi, energia termică necesară pentru prepararea ACM care se consumă în 24 de ore.

Orice ANALIZĂ INVESTIȚIONALĂ SERIOASĂ în domeniu pornește…

de la niște studii de caz precum cel din ANEXA Studiu, și niște prețuri aferente orientative pentru componentele de bază ale sistemului. În București, majoritatea covârșitoare a condominiilor (blocuri/scări de bloc/asociații de proprietari) au la bază câteva proiecte (P+4, P+7, P+8, P+10). Aspectul „CALITATE” (eficiență, garanție etc.) trebuie să fie DETERMINANT.

1). Centrale:

Ariston EVO 45 kW, 3 buc x 8950 lei = 26.850 lei

Bosch Condens 65 kW, 2 buc x 12.500 lei = 25.000 lei

Buderus LOGAMAX PLUS GB 162 70KW, 2 buc x 13.000 lei = 26.000 lei

Keston C 55 kW, 3 buc x aprox.1.990 euro + TVA = 32.900 lei

Vaillant ecoTEC plus 80 kW, 2 buc x 14.925 lei = 29.850 lei

Viessmann Vitodens 49 kW, 3 buc x 10.592 lei = 31.726 lei

Se observă că sunt prezentate numai companii de top, iar prețul per kW putere instalată este cam același (200 lei)

2). Puffere:

Problema trebuie tratată cu multă atenție, diferențele de calitate și cele ce privesc eficiența și durata de viață sunt substanțiale.

Frŏling oferă o soluție excelentă (office@bracon.ro) pentru imobilul descris (dar și pentru alte capacități). Cele două acumulatoare (puffer) de căldură înseriate (H3 hygienic tank 1.500 l, sau FW modular solar tank 1.500 l, plus Layered tank 1.500 l) au posibilitatea de a stoca aproape 3.000 l de apă. STRATIFICAREA apei (rezervor de căldură) pe niveluri precis delimitate în interiorul acumulatoarelor, poate conduce la economii de 10-30% comparativ cu acumulatoarele de slabă calitate, fără stratificare. Stratul termoizolator gros își aduce și el aportul la creșterea eficienței.

– O structură similară, de asemenea de foarte bună calitate, compusă din tank-ul cu stratificare (puffer-ul) KWS 1500 R2 plus tank-ul PSF1500, găsim la Austria Email, 3.604 + 1.548 + 176 (lance de recirculare) euro.

– Pe lângă echipamentele principale, trebuie luate în calcul vase de expansiune (grosso modo cam 0,5 litri per kW putere instalată, dar pentru instalațiile termosolare calculul este mai complex), conducte, robineți, valve (inclusiv cele cu trei căi), pompe, senzori, automatizări, alte fitinguri.

3). Instalația termosolară:

În sezonul cald, pentru a încălzi 3.000 litri de apă pe zi, de la 10-15ºC la 50-55ºC (ANEXA Studiu), este necesară o cantitate de căldură de circa 140 kWh (0,12 Gcal). De pe la începutul lunii mai, până pe la jumătatea lunii septembrie, în sudul României, Pământul primește zilnic de la Soare o cantitate de energie radiantă de circa 6 kWh/mp. Componentele principale (scumpe) ale acestor instalații sunt panourile/colectoarele termosolare, care se împart, din punct de vedere tehnologic, în două categorii, colectoare cu tuburi vidate care funcționează și iarna, și colectoare plane (mai ieftine) care funcționează numai în perioada lipsită de îngheț (aprilie-octombrie). Eficiența instalațiilor termosolare cu tuburi vidate de calitate poate depăși 70%, ceea ce conduce la o arie de colectare minimă necesară de 36 mp, adică 360 de tuburi vidate cu diametru standard de 58 mm, sau echivalent. CALITATEA ESTE ESENȚIALĂ, diferențele sunt foarte mari, spre exemplu, în Italia s-a constatat că circa 60% dintre echipamentele termosolare de proveniență asiatică au fost înlocuite într-un interval mai mic  de 5 ani de la instalare. Atenție, cei 36 mp de colectare ocupă circa 90 mp de terasă. Producția anuală de energie este de circa 25 Gcal, adică peste 2.000 euro la prețul actual negociat ANRE-RADET.

Cele mai bune tuburi vidate termosolare (GARANȚIE 20 ANI, atât pentru funcționare, cât și pentru EFICIENȚA de 75%, rezistență la grindină de 3 cm) sunt Thermomax și Varisol de la Kingspan Solar. Desigur, calitatea se plătește. Să ținem însă cont că sistemul se livrează cu toate accesoriile și fitingurile. O altă soluție RominstalSolar, sensibil mai ieftină dar tot calitativă, este cea cu panouri plane, pentru 18 panouri de 2,5 mp, grup hidraulic, vase expansiune, controller, traseu solar, 200 l antigel solar, materiale instalare și manopera aferentă, oferta este de 14.800 euro (TVA inclus). Amortizarea se realizează în circa 8-9 ani, durata de viață fiind de 25-30 ani.

Instalații termosolare de calitate (certificare Solar Keymark, etichetă „Blue Angel”, companie agreată BAFA), găsim și la Westech. Conform catalogului, cele 14 panouri necesare (a 30 tuburi), costă 9.980 euro (TVA inclus), plus 900 euro suporturi, plus circa 600 euro antigel solar, plus circa 400 euro pompe, plus circa 200 euro automatizare, plus traseu solar, vase de expansiune, senzori, manometre, fitinguri (robineți, reducții, nipluri, racorduri T, dezaerisitor…), manoperă… iese ceva mai scump, dar banii se recuperează prin aportul de căldură produs în anotimpul rece.

Instalație termosolară RominstalSolar care asigură 2.500 l de apă caldă pentru cei circa 40 de turiști cazați în motel

4). Este necesar un PROIECT al instalației termice, realizat în conformitate cu Normativul I 13-2015. La acest capitol se pot face economii datorită existenței unei mari părți din proiect (calculul necesarului de căldură) care, în cazul blocurilor termoizolate în cadrul programului de reabilitare termică – conform OUG 18/2009 – este realizat deja.

5). Să nu uităm MANOPERA, prima regulă este: FĂRĂ CÂRPACI

Trăgând linie…

… investiția totală se ridică la circa 30.000 de euro (pentru studiul expus, calitatea fiind de top), sumă din care numai jumătate (centrale + puffer-e) este necesară în primă fază, adică circa 300 euro pentru fiecare dintre cei 50 de locatari ai blocului, adică circa 350 milioane euro pentru toți clienții RADET, la care s-ar adăuga mici sume pentru îmbunătățirea rețelei de gaze naturale. Aprovizionarea cu gaze naturale a Bucureștiului este funcțională la capacitate aproape dublă (pentru centralele ELCEN). Ca să nu mai spun de discount-urile care se pot negocia pentru mii de lucrări.

Este extrem de important ca beneficiarii să participe la investiție (30-50%), atât pentru responzabilizarea lor în legătură cu consumurile energetice, cât și pentru evitarea actelor de corupție care ar putea apărea la nivelul unui factor decizional unic provenit din instituțiile statului (am văzut ce s-a întâmplat cu fondurile alocate reabilitării termice a clădirilor).

O ANALIZĂ TEHNICĂ SERIOASĂ în domeniu…

trebuie să înceapă de la următoarele PREMIZE (cu caracter axiomatic, se poate spune):

1). Sunt necesare SUPRAFEȚE SEMNIFICATIVE EXPUSE SOLAR, pentru captarea energiei cu ajutorul panourilor termosolare.

2). Se impun DISTANȚE cât mai mici între punctul de producere, cel de stocare, și cel de consum al energiei termice. Eficiența energetică este proporțională cu aceste distanțe. Optim este ca producerea, stocarea și consumul să aibă loc în același amplasament.

3). Cu cât ECHIPAMENTELE sunt mai MICI și REȚELELE mai SCURTE și mai SIMPLE, cu atât ele pot fi reparate și înlocuite mai ușor și mai ieftin.

4). EXCLUSIV echipamentele ce utilizează SURSE REGENERABILE de ENERGIE pot completa un sistem de producere a energiei termice, astfel încât eficiența să crească MULT peste 100% comparativ cu CONȚINUTUL ENERGETIC (conform Legii nr. 121/ Anexa 2) al combustibililor fosili consumați în sistem

5). REABILITAREA TERMICĂ A ANVELOPELOR CLĂDIRILOR ESTE PRIORITARĂ, indiferent de sistemele energetice utilizate, dar devine OBLIGATORIE pentru strategia prezentată.

6). GAZUL NATURAL NU PIERDE ENERGIE LA TRECEREA PRIN CONDUCTE, comparativ cu agentul termic care pierde foarte multă energie în arealul de distribuție. În plus, rețeaua de gaze naturale este mult mai mică/subțire, mult mai accesibilă și ușor de întreținut, și nu are nevoie de termoizolație. Ea este dimensionată deja astfel încât creșterea consumului cauzată de centralele termice nu constituie o problemă majoră.

7). Centralele pe gaz pot fi înlocuite treptat cu pompe de căldură, sau alte tipuri de centrale „verzi”.

8). Costurile cu REVIZII și REPARAȚII + piese, sunt INSIGNIFIANTE raportate la investiția totală, mai ales că regimul de funcționare este optim iarna și pauză vara. Utilizatorii de centrale de calitate pe gaz n-au treabă, în general, decât cu verificarea bienală. AMRSP ar fi trebuit să ceară de la principalii producători de echipamente rata de defect și costurile aferente.

9). CONFORT: pornești căldura când dorești

10). Cât privește PROTECȚIA MEDIULUI. a). emisiile centralelor pe gaz sunt compuse în cvasi-totalitate din CO2, gaz inert care nu afectează organismul uman, altfel n-am putea bea băuturi acidulate. b). În cazul adoptării SOLUȚIEI VERZI, totalul emisiilor cauzate de consumul termic rezidențial, efectuate la coama clădirii, ar fi iarna de 5-10 ori mai mic decât volumul emisiilor cauzate de traficul auto la nivelul solului, adică direct în plămânii pietonilor. c). Foarte important, arderea combustibililor lichizi (benzină și motorină în motoarele auto, și păcură în marile instalații de ardere ELCEN) emană, în afară de CO2, și compuși foarte toxici, cancerigeni, precum SO2 și NOx (vezi Directiva 2001/80/CE). d). Cel mai important aspect, SOLUȚIA VERDE scade sub jumătate consumul actual de combustibil și, implicit, emisiile de gaze cu efect de seră. AMRSP a prezentat din nou date incorecte pentru a justifica strategia care favorizează SACET.

O ANALIZĂ ECONOMICĂ SERIOASĂ în domeniu…

trebuie să țină cont de următoarele aspecte care favorizează net SOLUȚIA VERDE:

1). Pierderile actuale de căldură ale sistemului ELCEN – RADET ating 50% (ANEXA eficiență), la care se adaugă 9.662.431 mc de apă de adaos. Comparativ, SOLUȚIA VERDE scade consumul de combustibil sub jumătate.

2). Cheltuielile aferente protejării mediului (filtre, coșuri foarte înalte, măsuri privind refacerea solului erodat de inundații subterane etc.), scad substanțial.

3). Se creează LOCURI DE MUNCĂ, atât pentru angajații ELCEN – RADET, cât și pentru noi angajați, în condiții de creștere a gradului de calificare (instalări, revizii, reparații la echipamente moderne).

4). Se deblochează mari resurse imobiliare, care pot aduce beneficii notabile orașului.

5). Cele patru centrale termo-electrice din București ale ELCEN pot aproviziona în continuare cu energie termică, în mod CONCURENȚIAL, condominiile din proximitate, maximum la nivelul termic oferit de cogenerare în cazanele în condensare. Cazanele auxiliare trebuie dezafectate, implicit traseele conductelor principale se scurtează mult. În condiții de piață (prețuri competitive) asta ar însemna probabil circa 10-20% din numărul actual al condominiilor racordate la rețea.

6). Contorizarea pentru gaze există.

7). Se naște o extraordinară oportunitate de a dezvolta o ramură industrială de mare viitor (similar dezvoltării în domeniul auto), și anume tehnologia termosolară (MII DE LOCURI DE MUNCĂ).

8). Evident, fondurile alocate protecției sociale scad și ele spre jumătate.

O ANALIZĂ SERIOASĂ privind DECIZIA POLITICĂ…

… serioasă? bineînțeles că NU se poate face.

1). MAJORITATEA din CGMB susține monopolul SACET, adică o mare vacă de muls. Investițiile enorme pot reprezenta în sine o altă vacă de muls timp de cel puțin 12 ani.

2). Reprezentanții OPOZIȚIEI din CGMB nu s-au informat, altfel ar fi aflat că toate țările dezvoltate din UE promovează descentralizarea. Au aprobat în necunoștință de cauză dezastrul costisitor. Acum probabil le este jenă să dea înapoi și să găsescă soluții de revenire asupra deciziei proaste.

3). Drept este că trecerea de la sistemul centralizat la cel descentralizat reprezintă o schimbare majoră, care poate induce temeri: „Oare va funcționa?” Ochii minții pot crea imagini cu terenuri lăsate de izbeliște, ocupate de enorme instalații ruginite, imagini cu gigantica pânză de păianjen a celor 4.000 de km de țevi subterane ruginite și sparte… dezolantul naște frica.

4). Întrebarea: „Cum adică dom’le, de cinci ori mai ieftin și cu 40% mai eficient?” îi macină pe necunoscători. Pe alocuri depășește puterea de înțelegere

5). BUCUREȘTENII sunt, ca de obicei, ultimii pe listă. Oricum, nu s-au arătat interesați pe ce vor cheltui 2,5 MILIARDE de euro din banii lor.

ÎNTREBARE: Câți MEMBRI CGMB, și câți PARLAMENTARI din Comisia de Mediu au locuințele branșate la rețeaua RADET?

CONCLUZIE:  Aprobați domnilor din CGMB un PROIECT PILOT, debranșați un bloc termoizolat sau două, aplicați SOLUȚIA VERDE, și vedeți ce se întâmplă (comparativ) în maximum un an.

Terasele blocurilor comuniste, bogăția neștiută a orașului

RADET furnizează energie termică pentru circa 32.000 de branșamente/condominii în București. Aproape toate aceste clădiri au terase pe care RADET nu le poate folosi, dar care se pot încadra perfect în structuri energetice VERZI, respectiv combinații gaz/termosolar.

Suma ariilor suprafețelor teraselor depășește 3.000.000 mp numai în București, potențialul aferent de obținere a energiei termice fiind de peste 1.000.000 Gcal.

Un avantaj suplimentar deloc neglijabil ar fi UMBRIREA cu absorbție de căldură a apartamentelor de la ultimul nivel, și, implicit, umbrirea a aproape 2% din suprafața urbană dens construită, ceea ce ar conduce la scăderea temperaturii din microclimatul urban cu circa 1ºC, cu efecte benefice asupra sănătății orășenilor și asupra consumului energetic de peste vară (frigidere, aer condiționat…).

ANEXA Studiu

Obiectivul acestui studiu este determinarea, pentru o situație reală, a condițiilor tehnice și financiare care privesc asigurarea căldurii și apei calde menajere (ACM), utilizând SOLUȚIA VERDE, deci independent de RADET, pentru un bloc S + P + 4 cu o scară, an 1974 (asociație de proprietari cu 50 de locatari, există mii de blocuri de tipul ăsta). Este vorba despre un subsol tehnic și 20 de apartamente (4 pe nivel), înalte de 2,65 m. Holul scării are dimensiunile 5,50 m x 2,60 m. Clădirea nu este prevăzută cu ascensor. Dimensiunile în plan, pe interior, sunt 28 x 11 m (fără balcoane). Blocul a fost termoizolat în 2015, prin programul de reabilitare termică. Pentru termoizolarea părții opace a anvelopei s-a utilizat polistiren expandat (EPS) gros de 100 mm pentru pereți și pentru planșeul peste subsol, și de 150 mm pentru terasă. Partea vitrată (inclusiv ușa de acces în scară) a fost înlocuită cu ferestre Gealan dublu vitrate. De la simplu la complex, trei moduri de a calcula necesarul de putere termică (pentru alegerea centralelor pe gaz) conduc la rezultate foarte apropiate:

1). Factura RADET pentru preparare ACM pe ianuarie a fost de 752 lei pentru 108 mc apă caldă la 55-60°C (4,616 Gcal = 5.368 kWh). Rezultă o putere medie necesară de 7,16 kW. Factura pentru încălzire, tot pentru ianuarie 2018 (lună neobișnuit de caldă), a fost de 5.700 lei (35 Gcal = 40.700 kWh). Rezultă o putere medie necesară de 54 kW. Ecartul mediu de temperatură interior/exterior a fost de 22 – 24ºC (referindu-ne la temperatura exterioară medie de -0,7ºC luată în calcul de RADET)… și a fost cald, uneori peste măsură. În cazul unui ecart vârf de 35ºC (noapte geroasă), necesarul de putere ar atinge 80 kW. Adăugând prepararea ACM, se fac aproape 90 kW. Proiectanții de instalații termice recomandă pentru centralele pe gaz, un regim maxim de funcționare de circa 15 ore pe zi, și cât mai puține cicluri pornire-oprire, ceea ce presupune un acumulator de căldură mare și bine termoizolat. Pentru funcționare 15 ore din 24, puterea necesară a centralelor crește spre circa 140 kW.

2). Pentru un calcul preliminar al puterii P, „la ochi”, rapid, proiectanții înmulțesc volumul de încălzit V (aria bazei clădirii la interior, adică 28×11=308mp, înmulțită cu numărul de niveluri, adică 5, și cu înălțimile acestora, respectiv 2,65m), cu puterea necesară menținerii temperaturii unui metru cub de aer la nivelul de confort dorit. Această putere depinde, în primul rând, de gradul de termoizolare a clădirii, valorile uzuale de lucru fiind, „grosso modo”, 30W/mc pentru clădire bine termoizolată, 50W/mc pentru clădire mediu termoizolată, și 70W/mc pentru clădire deficitară din punct de vedere al termoizolației. În cazul de față (bloc reabilitat termic), P=308x5x2,65×30=122.430 W=123 kW. Plus puterea necesară producerii de ACM, și puterea suplimentară aferentă pierderilor prin holul scării neîncălzit, se ajunge la o valoare de aproape 135 kW, similară celei calculate pe baza facturilor.

3). Calculul standardizat făcut de profesioniști, conform normativului C-107 (bune exemple de calcul la pag. 30-45, casă + bloculeț 6 ap.), este mult mai laborios, sunt sute de parametrii și factori de corecție care intră în algoritm (tipul materialelor, grosimea lor, vechimea, umiditatea, comportarea la difuzia vaporilor etc.). Acest calcul a condus la același necesar de putere, adică circa 135 kW.