Bucătăria este inima casei, este locul unde ne adunăm să gătim, să savurăm bunătăți și să povestim. De aceea dintre toate incăperile, bucătăria se pretează cel mai bine pentru stilul rustic.

Dacă tocmai te-ai gândit să-ți renovezi bucătăria și îți place stilul rustic, te sfătuim să alegi o gresie cu aspect rustic, da exemplu colecția de gresie porțelanată Epoca, de la brandul Ragno. Tradiția bogată a teracotei se întâlnește cu inovația și designul contemporan în această colecție. Culorile calde, plăcile de diferite forme și mărimi și cu variații de nuanțe ne duc cu gândul la bucătăria bunicii.

ragno_epoca_05Alege un tip de gresie care se poate monta atât pe pardoseală, cât și pe pereți. Astfel bucătăria ta va avea un aspect unitar, fără discprepanțe între stiluri diferite. Mai mult, dacă stai la casă și bucătăria duce către exterior este bine să alegi o gresie care poate fi montată și la exterior și să plachezi cu ea atât bucătăria cât și scările și/sau terasa din fața casei.

Pentru a evita monotonia te sfătuim să cumperi o gresie care face parte dintr-o colecție ce oferă mai multe forme și dimensiuni de plăci. Poți monta pe  jos plăci rectangulare, de diferite forme și dimensiuni, iar pe pereți plăci hexagonale, care sunt și în tendințe anul acesta.

ragno_epoca_01Bârnele din lemn vor conferi bucătăriei un aer cald și primitor. Condiția esențială însă este să ai pereți înalți, altfel ele vor încărca spațiul. La magazinele DIY există și bârne aparente, care se montează ușor.

Cel mai bine se potrivește într-o bucătărie rustică mobilă din lemn masiv. Chiar dacă nu toată va fi din acest material, optează pentru o masă mare, realizată din lemn masiv. Este o investiție care merită, fiindcă masa rezistă în timp, ba chiar patina vremii o face mai interesantă. Deasupra mesei plasează un corp de iluminat mare, cu o sursă de lumină puternică.

ragno_epoca_09O idee bună este să nu plachezi integral pereții, ci să lași suprafețe libere, dar nu în zona de gătit, fiindcă riși să murdărești pereții cu diferite pete. Dacă zidurile sunt din cărămidă, poți renunța la tencuială și vopsi pereții în alb. Alege pentru o pereți o culoare luminoasă care să contrasteze cu gresia, în tonuri de alb.

Dacă ai optat pentru stilul rustic, gândește-te că acesta trebuie să fie prezent și la nivelul accesoriilor. Nu veni de exemplu cu mânere de mobilier sau cuiere din oțel nichelat, ele vor sparge imaginea. Alege accesorii care se potrivesc, de exemplu din metal mătuit sau fier forjat.

ragno_epoca_03

Intr-o bucătărie rustică dau foarte bine și piese vechi recondiționate sau bricolate, cum ar fi cele două scaune de la bar. Scaune recondiționate de diferite forme poți pune și în jurul mesei, condiția esențială este să aibă un element comun, de exemplu să fie toate realizate din lemn.