O casă care te binedispune
Pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală, arhitectul Andrew Maynard, cofondatorul biroului de arhitectură Austin Maynard Architects, și-a renovat casa, totodată și biroul său din Melbourne, scăldându-l în lumină, atâta lumină, încât trebuie să poarte ochelari în casa pe care a numit-o My-House, The Mental Health House.
Majoritatea clienților vor mai multă lumină naturală. “Hai să purtăm ochelari de soare în casă”, i-am propus partenerei mele. “Hai să ne scăldăm în lumină naturală și să ne îmbăiem în vitamina D!” Ea a crezut că glumeam.
Vitamina D face bine creierului
Într-o iarnă, simțindu-se tot mai stresat și anxios, Andrew Maynard, și-a vizitat medicul, care, printre alte subiecte discutate, l-a întrebat… cum este casa sa. Andrew l-a informat că este o casă în serie nerenovată, cu ferestre mici și zone de locuit izolate de curtea din spatele casei. Din cauza întunericului, la ora patru după-amiaza erau nevoiți să aprindă lumina, iar unele camere necesitau lumină electrică chiar tot timpul, chiar și în cele mai frumoase zile de vară. Medicul l-a informat că unul dintre motivele principale ale stărilor de depresie în timpul iernii și al primăverii timpurii este lipsa luminei și, implicit, a vitaminei D.
My-House, The Mental Health House
Așa că Maynard a hotărât să-și renoveze casa, care servește și drept birou. Așa a luat naștere My-House, The Mental Health House.
A îndepărtat zidul din spate al casei și în locul lui a construit o extensie ce servește drept seră.
Spre grădină, accesul se face prin uși din sticlă, iar acoperișul în pantă a fost construit din policarbonat transparent, prin care intră atâta lumină, încât trebuie să poarte ochelari de soare în casă.
În interiorul extensiei se află diningul. Pe un perete cu multe rafturi a amplasat multe plante cu frunze verzi, pentru a continua vizual spațiul serei.
O zonă albă situată în spatele diningului găzduiește bucătăria, baia și un spațiu utilitar al biroului de arhitectură.
O scară galbenă cu spații de depozitare construite în trepte duce spre platforma de deasupra. Este unul dintre elementele galbene ce se regăsesc în întreaga casă, incluzând pardoseala din beton și scaunele. Galbenul a fost ales pentru efectul său luminos, dar și pentru că followerii lui Andrew de pe Instagram au votat pentru această culoare, când au fost întrebați ce nuanță să aleagă.
Pereții înalți și ferestrele mici au fost păstrate, pentru mai mult contrast față de noul spațiu inundat de lumină.
Am intenționat să construiesc o casă dihotomică. Casa în serie originală a rămas cu toate probleme sale, dar și cu farmecul său. Iar noua extensie este o seră luminoasă și elaborată.
Biroul de arhitectură Austin Maynard Architects se află la parter și o fereastră mare boltită dă spre stradă. Maynard și familia sa locuiesc la etaj, unde se află un lounge și două băi.
Un experiment de a trăi și a lucra
Maynard spune că este un experiment de a trăi și a lucra. Familia sa împarte bucătăria, livingul și diningul cu angajații biroului de arhitectură între orele 9.00 și 17.00. Este un exemplu pentru noi concepte de spațiu de lucru și, de asemenea, pentru economie de spațiu.
Maynard admite că este un proiect cu multe provocări și nu este atât de eficient termic precum casele proiectate pentru clienții săi.
Este o casă pe care nu îndrăznesc să o propun clienților mei. Ea rupe multe reguli, deseori într-o manieră proastă. Casa mea lasă să intre lumina pe unde nu ar trebui să pătrundă.
Sustenabilitatea casei
Sticla are performanța termică cea mai proastă dintre toate materialele. Totuși Maynard a optat pentru un acoperiș din policarbonat transparent. Iarna, performanțele acoperișului depășesc așteptările, ceea ce este o ușurare. Dacă fereastra din acoperiș și ferestrele sunt închise, acoperișul creează un efect de seră care încălzește casa în timpul zilei. Noaptea, temperatura rămâne constantă datorită căldurii înmagazinate în pardoseala din beton și pereți.
Vara, fereastra din acoperiș asigură ventilația care poate fi intensificată prin deschiderea ușii spre grădină. Jaluzelele albastre asigură umbră.
Cel mai important factor este că Maynard a păstrat dimensiunile mici ale casei, creând spații care se folosesc continuu. Casele din Australia sunt cele mai mari din lume și în majoritatatea timpului din cursul zilei stau goale. My-House oferă maximum de folosire al unui spațiu minim.
My-House, un proiect reușit?
Da este un proiect reușit, cel puțin pentru Maynard, familia sa și biroul de arhitectură.
Andrew Maynard:
Nu este pentru oricine așa ceva, dar casa noastră ciudată, cu mult prea multă lumină naturală, ne-a schimbat viața. Îmi place că în fiecare seară avem cu cel puțin două ore mai multă lumină naturală după ce vecinii își aprind luminile. M-am eliberat de sentimentul de izolare în întuneric legat de traiul într-o casă în serie. Mă simt conectat la vreme și la mediul înconjurător. Mă simt nemaipomenit. Mă simt sănătos.
Foto: Tess Kelly
0 Comentarii
Nicio persoana nu si-a spus parerea despre acest articol.