• Text: Cristina Stoica • Foto: DelightFULL

Carlo Donati este un nume de referință în lumea designului. S-a născut în Italia și a studiat la Milano, unde și-a înființat propriul studio. A plecat la New York unde a lucrat pentru branduri de lux, precum Gianni Versace sau Aldo Capolla. 

Carlo Donati conferă fiecărui proiect semnat de el unicitate, inspirația sa provenind din anii 1950. Designerul îmbină lumina naturală cu cea artificială, creând un echilibru perfect între ele. 

Această locuință este situată la Saint Topez, pe Coasta de Azur. Este vorba de un open space care cuprinde un living, un dining și o bucătărie. Nu există pereți de separare a acestui spațiului. Apoi mai întâlnim o piscină și o zonă de relaxare. În cele din urmă ajungem în dormitorul dotat cu un dressing.

În casă se regăsesc piese de referință de la brandurile Essential Home și DelightFULL, ambele reflectând estetica anilor 1950. Carlo Donati a îmbinat cu succes piese de la aceste două branduri, reușind astfel să imprime acestei locuințe o atmosferă de lux rafinat.

Holul de la intrare este foarte important, deoarece este primul spațiu cu care se întâlnește un vizitator. Cine intră în casă devine curios și vrea să exploreze toată locuința.

Aplicele Brubeck contrastează spectaculos cu peretele din marmură albă. Aplicele sunt inspirate din viața unuia dintre cei mai importanți pianiști și compozitori de jazz, Dave Brubeck. Sunt realizate manual de către talentații artizani care lucrează pentru DelightFULL. Ei au îmbinat cu măiestrie formele sculpturale cu funcționalitatea.

Diningul este dominat de candelabrul aparținând de asemenea colecției Brubeck, al brandului DelightFULL. În muzica jazz, foarte importante sunt ritmul sincopat și pasajele de improvizație. Astfel, fiecare reprezentație de jazz devine unică în felul ei. La fel, și conversațiile în acest dining vor fi spirituale și pline de înțelesuri. Lampa rectangulară Brubeck conferă un aer grandios, însă mai întâi de toate admirăm jocul formelor și realizarea tehnică ale corpului de iluminat.

În bucătărie, unul dintre cele mai importante spații ale casei, Carlo Donati a amplasat lampadarul Turner, un tribut adus celebrei cântărețe Tina Turner. Faptul că este vorba de o bucătărie deschisă s-a transformat într-o provocare pentru desinger. Nefiind limitări concrete între spații, a trebuit să păstreze continuitatea estetică între living, dining și bucătărie. Lampa de podea Turner își găseșe aici un loc bine stabilit. Piciorul lămpii este realizat din alamă, iar abajurul din aluminiu. Piciorul corpului de iluminat este alcătuit din elemente mobile, ce pot fi rotite în funcție de preferință. 

Prin ferestrele mari ale holului se vede peisajul pitoresc al Coastei de Azur. Aplicele Piazzolla, inspirate din anii 1960, conferă un aer retro acestui spațiu elegant. Lumina degajată prin cele două conuri juxtapuse ale aplicelor Piazzolla este proiectată atât spre tavan, cât și spre pardoseală. Holul este încântător ziua, în lumina naturală, cât și noaptea, în lumina aplicelor Piazzolla.

Dormitorul este amenajat în culori închise care contrastează rafinat cu notele de auriu, anume ales de Carlo Donati, grație încărcăturii sale simbolizând victoria, luxul, extravaganța, precum și iluminarea spirituală.

Dressingul este dotat cu o mare oglindă scăldată în lumina lampadarului Miles, creat în aceeași estetică vintage ce caracterizează întreaga casă. Structura din alamă a lampadarului este realizată manual, iar numele vine de la renumitul muzician de jazz american Miles Davis, trompetist, compozitor și leader de band. Lampadarul Miles aduce în scenă aerul sofisticat al anilor 1950. 

Și în baie au fost amplasate corpuri de iluminat spectaculoase: lampadarul Miles și lampa de suspensie Cannonball, ambele inspirate din scena americană de jazz de la mijlocul secolului XX.

Lampa de suspensie Cannonball se distinge prin forma sa originală. Este realizată manual din alamă și are un finisaj auriu.

Carlo Donati a propus prin acest proiect un spațiu unic, străbătut de eleganța anilor 1950. Este o locuință deschisă și totodată funcțională. Se regăsesc aici și locuri de relaxare, cum ar fi dormitorul, ce transmite calm și liniște. Balconul dormitorului este generos și oferă o priveliște de vis. Zona consacrată piscinei este menită să regenereze energia.

Spațiul deschis, ce cuprinde livingul, diningul și bucătăria, este aerisit și accesorizat în stilul retro, ce a rezistat exemplar în timp și continuă să inspire în continuare creatori de design din toată lumea.