Mondrian Doha, un zgârie-nori de 24 de etaje, în care se află apartamente și un hotel de lux cu 270 de suite, și-a deschis recent porțile. Compania SWA, South West Architecture, a lucrat șase ani la acest proiect inspirat din silueta unui șoim. Decorațiunile de ceramică provin de la FMG Fabbrica Marmi e Granitti. Designul interior al turnului Mondrian Doha a fost creat de South West Architecture și Marcel Wanders.

Turnul Mondrian Doha

Celebrul designer olandez Marcel Wanders a creat interiorul

Marcel Wanders descrie Mondrian Doha ca pe o poveste uluitoare ce se desfășoară în fiecare colțișor al clădirii, cea mai recent adăugată lanțului de zgârie-nori din capitala Qatarului, Doha. Celebrul designer olandez a creat tot mobilierul și decorațiunile interioare, iar SWA South West Architects a proiectat clădirea și fațada realizată interal din materiale produse de Fabbrica Marmi e Granitti ce aparține companiei Iris Ceramica Group.

Proiectul ambițios Mondrian Doha a început în 2011, la inițiativa SBE, companiei de real estate care operează hoteluri, reședințe, restaurante și proprietăți de lux din toată lumea și totodată operator al bine-cunoscutului Morgans Hotel Group, din care face parte și Mondrian Doha.

Clădirea se află în Laguna Golfului de Vest al capitalei Doha, lângă insula artificială The Pearl-Quatar, într-una din zonele cu cea mai rapidă expansiune din Doha și este cea mai recentă investiție adăugată lanțului de hoteluri de lux destinate clientelei internaționale de turiști și oameni de afaceri.

Holul hotelului Mondrian Doha

Cifre și amenajare impresionante

Cifrele sunt impresionante: 211 de camere, 59 de suite, o sală de bal impresionantă de 2.000 metri pătrați cu propriul lift din aur de 24K și spa-uri separate pentru femei și bărbați; 12 săli de întâlnire, incluzând baruri și restaurante cu specific diferit (printre care și CUT, restaurantul celebrului șef Wolfgang Puck, care-și face debutul în Qatar cu specialități din carne de vită de cea mai bună calitate și un vast meniu cu influențe culinare californiene, restaurantul șefului japonez Masaru Marinoto și Walima, specializat în bucătăria tradițională din Orientul Mijlociu); spații dedicate cuplurilor, o grădină a simțurilor încălzită, camere de relaxare cu daybeduri încălzite și hammam turcesc tradițional și primul de acest fel în oraș: o piscină cu bar, construită sub la ultimul etaj sub cupola de sticlă a clădirii, de unde Golful de Vest se vede superb.

Suita Opal din hotelul Mondrian Doha

Stil tradițional și materiale contemporane

Marcel Wanders a pornit în conceptul său de la stilul tradițional local, adaptându-l la un lifestyle contemporan și folosind materiale și tehnici de lucru contemporane, bazate pe experiența internațională.

Ficare spațiu își are propria identitate, permițând clienților să experimtenteze povești care fac parte din cultura arabă și încorporează piese de mobilier unicat și placări bazate pe modele tradiționale, pe imaginea bazarului tradusă în coloane gigantice decorate cu ouă de aur, un pom al vieții realizat din flori, sticlă decorativă și mozaicuri florale.

Coloanele spectaculoase au o arhitectură organică

 

Fațade ventilate din porțelan

Placarea interioară și exterioară, a pardoselilor și a componentelor speciale a fost realizată de FMG Fabbrica Marmi e Granitti, începând cu fațadele ventilate din porțelan, care se desfășoară pe toată înălțimea clădirii: 15.000 de metri pătrați de plăci FMG Parana bej de dimensiuni 60×120 cm care acoperă clădirea și formează cele două aripi imense de uliu.

Fațadele ventilate ale hotelului Mondrian Doha simbolizează un uliu

Simbolul uliului

Uliul este un simbol recurent în iconografia proiectului. Intrarea hotelului arată ca un cioc al unei pasări de pradă, iar baza clădirii este acoperită cu o structură asemănătoare unui cuib de păsări, pentru care s-au folosit dale albe mari lustruite MAXFINE Titanium de dimenstiune 300×150 cm (4.000 metri pătrați) și 100×100 cm (3.000 metri pătrați).

Surse de inspirație

Interiorul hotelului Mondrian Doha se bazează pe aceleași surse de inspirație ca exteriorul, amplificând senzația de vacanță în Orientul Mijlociu, cu tot confortul cerut de vestici.

Spa-ul este decorat cu plăci de mozaic FMG, cu finisaje aurii, de platină și albe. Numeroase piese speciale au fost produse în colaborare cu laboratorul Iris Ceramica Group, incluzând 15.000 de plăci de dimensiunile 15×15 cm, care reprezintă teme ce reflectă preocupările și tradițiile din Qatar, precum cursele de cai, uliul care însoțește vânărorii, cursele de cămile, fumatul de narghilea, lampa lui Aladin, moscheea și alte imagini caracteristice Orientului Mijlociu.

La ultimul nivel, sub cupolă, se află piscina spectaculoasă cu vedere asupra întregului golf și o scară maiestuoasă care conduce de-a lungul a patru niveluri spre platforma acoperișului.

Piscina hotelului Mondrian Doha

Turnul Mondrian Doha reprezintă o piatră milenară pentru creșterea exponențială a Qatarului, atrăgând cei mai bogați oameni din lume.

Foto: Roberto Leoni