Dezvoltat de Vitra în cadrul proiectului Switzerland Design în colaborare cu designerii Ronan & Erwan Bouroullec, conceptul Belleville, care include scaune, fotolii şi mese, a dat naştere unei colecţii lansată la Salone del Mobile 2015.
Varietatea materialelor, împreună cu culorile mate, caracterizează remarcabilul scaun hibrid şi birourile versatile.
Datorită formelor armonioase și caracteristicelor lor comune, scaunele și mesele pot fi combinate în numeroase feluri, ceea ce le face să se preteze bine atât în casă, cât şi în locuri publice. Pe lângă aceasta, piesele Belleville dau bine în mai toate amenajările, fie ele clasice sau contemporane.
În acelaşi timp, piesele evocă un sentiment de mister şi curiozitate, deoarece materialitatea lor, construcţia şi modul de fabricare sunt percepute abia la a doua privire.
Belleville este, de asemenea, numele unui cartier parizian cunoscut pentru ambianța sa vibrantă şi creativă, pentru bistrourile, barurile şi cafenelele sale. Aici este locul unde se află studioul de design Ronan & Erwan Bouroullec.

Scaunul şi fotoliul Belleville

Ronan şi Erwan Bouroullec:

Belleville are nevoie de  inginerie  la nivel înalt– vizual şi fizic, scaunul urmează un design strict definit, urmând linia propriului său scop.

Scaunul Belleville este un scaun hibrid, cu un concept tehnic sofisticat şi este realizat din două componente: un cadru structural din poliamidă şi o carcasă disponibilă în diferite materiale. Un cadru negru subțire urmează liniile caligrafice ale picioarelor şi spatele scaunului, în timp ce conturul spătarului menţine o traiectorie rotundă. Atât în cazul scaunului, cât și în cel al fotoliului, rama neagră susține un înveliş extrem de subțire, care se îngustează de la suprafața lată de stat într-un spătar îngust.
Designul fotoliului Belleville, cu cotiere înclinate, este sinusoidal, curba schimbându-şi direcţia de două ori.
Acest tip de construcție deschide noi perspective pentru materialitatea scaunului clasic monobloc fabricat din plastic. Suprafața carcasei scaunului este caracteristica definitorie a identității scaunului Belleville, putând fi realizată din poliamidă colorată, placaj furniruit turnat sau cu tapițerie din piele sau material textil. În funcţie de carcasa scaunului, percepţia asupra sa se poate schimba de la un simplu scaun din poliamidă, la unul de lemn sau chiar la unul tapiţat.

Masa Belleville

Mesele Belleville relevă o capacitate similară de transformare, fiind disponibilă cu blaturi din laminat, lemn sau piatră, susţinute de picioare elegant arcuite, din aluminiu turnat. Mesele Belleville sunt modelate pe tipologia clasică a mesei de bistro. Picioarele zvelte curg moale într-o linie continuă de alungul axei centrale. Aceste mese graţioase se pretează bine în aranjamente în formă de stea, sau în formă de T și pot fi foarte bine folosite ca mese pentru luat cina, în cafenele, dar şi ca mese de lucru.

Vitra2

Diferenţa dintre culoarea şi textura suprafeţii mesei cu picioarele turnate din aluminium, e aproape imposibil de distins de cadrul de poliamidă a scaunului Belleville. Deoarece materialele care compun blaturile meselor şi spătarele scaunelor sunt fie identice, fie potrivite armonios, mesele formează, împreună cu scaunele, un grup unitar, dar totuşi divers, o familie hibridă de mobilier bazată pe criterii bine stabilite. Diferitele materiale şi culori estompate definesc caracteristicile modelelor gândite toate pe aceeași linie structurală.

Vitra este un brand de mobilier elveţian, ce dezvoltă solutii ergonomice, inteligente și sustenabile pentru birou, acasă şi spații publice. Produsele şi conceptele Vitra sunt dezvoltate în Elveţia, printr-un proces de proiectare sârguincios care reuneşte excelenţa în inginerie cu geniul creator al designerilor de top. Scopul Vitra este de a crea mobilier durabil, ţinând cont de factorii funcționali şi estetici.

 

Citeşte şi: Brandul de mobilier Slide lanseaza scaunul Tarta