Începutul de vară de la București este mult mai plăcut în răcoarea sălii de la Cinema Elvire Popesco (bd. Dacia 77), unde Forumul Cultural Austriac propune patru proiecții speciale – excepționalul documentar-performance „Die Geträumten/Cei visați” de Ruth Beckermann despre povestea de dragoste dintre scriitorii Ingeborg Bachmann și Paul Celan, precum și trei serii de scurtmetraje austriece de ultimă oră, premiate sau remarcate de public si de critica de specialitate.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Francez din București, sixpackfilm, Academia Austriacă de Film și Ministerul federal al Afacerilor Europene și Internaționale.

„Die Geträumten/Cei visați”

3.07.2024, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco București

Biletehttps://eventbook.ro/film/bilete-die-getraumten?hall=cinema-elvire-popesco

Rămășițele unei povești de dragoste. Chiar dacă absenți fizic, protagoniștii filmului sunt poeții Ingeborg Bachmann (25 iunie 1926 – 17 octombrie 1973) și Paul Celan (23 noiembrie 1920 – 20 aprilie 1970), care s-au cunoscut în Viena postbelică. Animata lor relație epistolară este pretextul acestui film. Proiecția specială a filmului „Die Geträumten/Cei visați“ de Ruth Beckermann este oferită de Cinema Elvire Popesco și de Forumul Cultural Austriac cu ocazia dublei expoziții Bachmann-Celan de la Muzeul Național al Literaturii Române din București –  „Scrieri antirăzboinice – Ingeborg Bachmann 1926-1973” și „Paul Celan – printre cuvinte/unter den Wörtern”. Cele două figuri esențiale ale creației literare de limbă germană sunt reunite din nou, în mod simbolic, prin aceste două expoziții documentare care le prezintă parcursurile literare și de viață, precum și întâlnirea lor afectivă aflată la originea unor pagini literare de o forță și de o sensibilitate fără egal.

În filmul foarte sensibil realizat de Ruth Beckermann, doi tineri actori, Anja Plaschg și Laurence Rupp, se întâlnesc într-un studio pentru a realiza o înregistrare audio a corespondenței dintre Ingeborg și Paul. Sunt repede absorbiți de tumultul emoțiilor din acest joc al apropierii și al distanțelor, al fascinației împletite cu teamă. În afara studioului, fiecare dintre ei se bucură de compania celuilalt, discutând în contradictoriu, fumând, vorbind despre tatuaje și muzica preferată. Iubiri de ieri, de azi și de mâine: filmul deschide acele spații unde liniile clare, frontierele, limitele, certitudinile se estompează până la a dispărea… 

13 istorii de azi în 13 scurtmetraje austriece

13 filme proiectate în premieră absolută în România, oferite între 2 și 4 iulie, în exclusivitate la București, de Cinema Elvire Popesco/Institutul Francez din România și Forumul Cultural Austriac. 3 seri de scurtmetraje produse în Austria, titluri de succes care au concurat pentru Premiul Filmului Austriac 2023, care au fost recompensate cu premii importante și au repurtat succese de critică și public în festivaluri de prestigiu din întreaga lume.

Aceste filme sunt prezentate în cadrul unui turneu internațional realizat de Academia Austriacă de Film, în colaborare cu Ministerul federal al Afacerilor Europene și Internaționale. Selecția cuprinde filme de ficțiune, documentare, filme experimentale și un videoclip muzical.

ATENȚIE! – filmele sunt prezentate doar cu subtitrare în limba engleză

Program

2.07.2024, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco București – prima parte (public 16+); durata totală a programului: 1h29

Biletehttps://eventbook.ro/film/bilete-13-istorii-de-azi-in-13-scurtmetraje-austriece-partea1?hall=cinema-elvire-popesco 

3.07.2024, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco București – a doua parte (public 18+); durata totală a programului: 1h37

Partea a doua a acestei selecții este organizată cu ocazia Lunii Pride, a drepturilor comunității LGBTQIA+.

Evenimentul este recomandat de organizația comunitară MozaiQ.

ATENȚIE! – această seară este rezervată strict publicului peste 18 ani, deoarece conținutul unora dintre filme este interzis minorilor.

Biletehttps://eventbook.ro/film/bilete-13-istorii-de-azi-in-13-scurtmetraje-austriece-partea2?hall=cinema-elvire-popesco 

4.07.2024, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco București – a treia parte (public 16+); durata totală a programului: 1h38

Biletehttps://eventbook.ro/film/bilete-13-istorii-de-azi-in-13-scurtmetraje-austriece-partea3?hall=cinema-elvire-popesco 

Detalii despre filmele din program sunt disponibile pe pe http://bit.ly/AustrianMovieTimeBucuresti